2008. szeptember 5., péntek

Ismerősök "jótanácsai"

Ha családot akarsz alapítani, készülj fel arra, hogy tanácsokat kapsz.

Készülj fel arra is, hogy sok részigazsággal vagy teljesen téves információval fognak elhalmozni a rokonok, barátok, a munkatársak és az ismerősök. Néhány „bölcs” állítás, amit nem kell elhinni:

1. Aki próbálkozik, néhány hónapon belül terhes lesz

Valójában, a nők 80-85 százaléka lesz terhes egy éven belül, 90-95 százaléka két éven belül, a fennmaradó 5-10 százaléknak pedig meddőségi problémái vannak.

Becslések szerint a terhesség esélye 20-30 százalék egy-egy menstruációs ciklus alatt. Az esély számos tényezőtől függ, (életkor, aktuális és korábbi betegségek, bizonyos gyógyszerek szedése, a közösülés időzítése, és a partner termékenysége), de sok egészséges, termékeny nő nem esik teherbe még hat hónap után sem. Gyakran a pároknak csak egy kicsit tovább kell várniuk, míg kitapasztalják, mikorra kell időzíteni a gyerekcsinálást (a nő menstruációs ciklusa vagy peteérési naptára alapján).

A meddőségi klinikára történő irányítás olyan párok számára indokolt, akik egy éves próbálkozás után sem jártak sikerrel, bár 35 éves vagy idősebb nők esetében a meddőségi vizsgálat már hat hónap után ajánlható.

2. Nem lehet teherbe esni a menstruáció alatt, illetve a menstruációs ciklus alatt csak egy nap van, amikor egy nő teherbe eshet.

Gyakorlatilag nincs arra mód, hogy megjelölhető lenne egy időpont, mikor lehetetlen terhessé válni. Ha a szex van, lehetséges a terhesség is.

Minden hónapban azonban vannak olyan időpontok, amikor a fogamzóképesség fokozott, máskor pedig alacsonyabb.

A petesejt a peteérés során kiszabadul a petefészekből, és kibocsátása után csak 12-24 óráig tud megtermékenyülni - feltehetően innen származik az egy napos fogamzási tévhit.

Néha azonban több petesejt is egyszerre érik meg, hogy legalább egy petesejt rendelkezésre álljon két napig. Ráadásul az ondósejt akár öt napig is életben maradhat a méhnyakban, méhben és a petevezetékben.

A spermiumnak néhány nap kell ahhoz, hogy eljusson a petevezetékbe, ahol találkozik a petesejttel, így a fogamzás esélye úgy növelhető, ha közösülés történik azon a héten, mely öt nappal a peteérés előtt kezdődik, és a peteérés utáni második napig tart.

Ehhez tudni kell, hogy az ovuláció mikor következik be.

Az ovuláció 14 nappal a következő menstruáció kezdete előtt történik, és nem 14 nappal utána, ahogy sokan gondolják. (Egyetlen kivétel, ha valakinek szabályos 28 napos ciklusa van, amikor az ovuláció pontosan 14 nappal az utolsó menstruáció előtt és 14 nappal utána van.)

A probléma a következő: a szexet egy olyan eseményre kellene időzíteni, amely a jövőben fog megtörténni, ez elég nehéz és nem is túl pontos. Ha a ciklusok nem teljesen rendszeresek, nem lehet megjósolni a peteérés időpontját.

Például, ha valakinek rendszeresen 30 napos ciklusai vannak, a peteérésnek az utolsó menstruáció kezdetétől számított 16. napon kell bekövetkeznie; de ha a ciklusok hossza változó, lehetetlen lesz segítség nélkül kitalálni. Hormonszintmérő készlet vagy a hőmérő segítség lehet a peteérés időpontjának megjóslásában.

Mivel a menstruációs ciklusok és ovuláció dátumai egy adott személynél változnak, a szex időzítése a terhesség elkerülésére sem túl hatásos.

Ha valaki közösül a menstruáció vége felé, és az ovuláció pedig a ciklus elején megtörténik, bizony teherbe lehet esni a menstruáció alatt is.

3. A teherbeesést befolyásolja a pár testhelyzete a közösülés alatt vagy utána.

A gravitáció miatt az ember elvárná, hogy számítson a testhelyzet. Az ondósejtnek át kell úszniuk a méhnyak nyílásán keresztül a méhbe, majd a petevezetékbe, ahol a petesejt van. Logikusnak látszik, hogy ez az erőfeszítés könnyebb lenne, ha az ondósejteknek nem kellene egy „emelkedőn” felfelé úszniuk. Viszont tény, hogy ondósejtek találhatók a méhben 20 perccel a közösülés után, és több millió spermium igyekszik még oda, tekintet nélkül a partnerek pozíciójára.

Így, bármennyire is tetszetős ez az elképzelés, kevés bizonyíték van annyira, hogy egy bizonyos testhelyzet a közösülés alatt vagy után befolyásolná a teherbeesést.

A nyugodt fekvés vagy éppen a sok mozgás, vagy a hasonfekvés nem fokozza a fogamzás esélyét. És világos az is, hogy a testhelyzet kiválasztása nem megbízható módja a terhesség elkerülésének sem.

4. A teherbeesés esélyét befolyásolja, milyen alsóneműt hord a férfi.

Ez a tévhit onnan származik, hogy az ondósejtek a herében vannak elraktározva, melyek pedig a herezacskóban helyezkednek el. Ez a hely a testüregen kívül van, sokkal hűvösebb, mint a test többi része; amikor a testhőmérséklet emelkedett, vagy ha a férfi testhez álló ruhát hord, a spermiumok száma és mozgékonysága csökkenthet.

Ezért tanácsolják azoknak a férfiaknak, akiknek alacsony a spermaszámuk vagy más meddőségi problémájuk van, hogy kerüljék a forró fürdőt, illetve a szoros, testhez álló ruházatot, ami emelheti az ondó hőmérsékletét.

Azonban a legtöbb egészséges férfi termékenységét nem befolyásolja észrevehetően, mit hord, vagy hogyan fürdik. Normális esetben a termékenység nem fokozható azzal, ha a férfiak boxer alsóra váltanak át, illetve az apaságot sem lehet elkerülni az alsónadrág megfelelő kiválasztásával.

5. A fogamzóképesség 35 éves kor után hirtelen hanyatlik

Az életkor hatása a fogamzóképességre fokozatos, nem lehet pontosan megjelölni a hanyatlás kezdetét. Valójában a termékenység csökkenése már 27 éves korban is észlelhető, és azután minden évben hanyatlik; 35 éves korra a teherbeesés esélye körülbelül a fele a 25 éves kori esélyeknek, miután körülbelül évente 3 százalékkal csökken.

Természetesen egy fiatal nőnek is lehet meddőségi problémája, különösen olyan kockázati tényezők esetén, mint például korábban lezajlott nemibetegség, krónikus betegségek vagy bizonyos nőgyógyászati műtétek után.

6. A meddőség oka a nő /Ez csak férfiak véleménye szokott lenni/

Meddőségi problémáknál a fogamzás nehézségeiért az esetek legalább 60 százalékában a férfi a felelős, legalábbis részben, 20-30%-ban ő egyedül felelős, és 20-30-ban felelős, ha összetett problémáról van szó.

Kizárólag a nő a meddőség oka az esetek 35-40 százalékában, a meddőségek néhány esetben pedig nem vezethető vissza egyik partnerhez sem.

Miért születnek ezek a tévhitek?

Valószínűleg azért, mert a szaporodás annyira rejtélyesnek látszik, ezért sok legendát építettek fel köré; másfelől pedig azért, mert a teherbeesés általában elég simán megy.

Az alapvető biológiai ismeretek közül az időzítés a legfontosabb. Azok számára, akiknek a fogantatással nehézségük van, persze ez nem olyan egyszerű - amit a legtöbb pár természetesnek tart, az valójában egy rendkívül bonyolult rendszer. És sok mindent még mindig nem értünk.

Ha családot tervezel, gratulálunk és sok szerencsét! Tegyél meg mindent azért, hogy terhes legyél és egészséges babát szülj. De fontos előre gondolkodni és megbízható forrásokból származó tanácsokat meghallgatni, ne higgy el mindent, amit mondanak!


Nincsenek megjegyzések: